fi
fi

Riisitunturi

Riisitunturin kansallispuisto on loistava retkikohde sekä kesällä että talvella. Talvella tykkylumi peittää tunturin puustoa luoden taianomaisen tunnelman. Kesällä aukeavat taas mahtavat näkymät Kitkajärvelle ja syksyn ruska-aika on myös kokemisen arvoinen. Hyvin hoidettuja vaellusreittejä löytyy kaikentasoisille retkeilijöille ja alueen autiotuvissa on myös mahdollista yöpyä. Talvella Riisitunturissa voi retkeillä lumikengillä tai hiihtäen. Muistathan myös retkietiketin kansallispuistossa liikkuessasi.   

Reittikartat löydät kätevästi retkikartta.fi -sivustolta.

Huom!

Riisitunturin lähtöpisteellä ei ole virallista osoitetta, joten navigaattori sekä karttapalvelut saattavat ohjata väärään osoitteeseen. 

Riisitunturin lähtöpisteen koordinaatit ovat: 66°12’56.1″N 28°35’13.8″E

Saapuminen

Riisitunturin lähtöpiste sekä eräkahvila Tykky sijaitsevat kansallispuiston rajalla. Lähtöpisteeseen kääntyy soratie entisen Syrjälahden pysäköintialueen kautta Tolvantien (tie nro. 9741) varresta. Matkaa Tolvantien varresta lähtöpisteeseen ja eräkahvilalle on noin 2,5km. Paikalta löytyy laaja pysäköintialue, johon on mahdollista saapua myös bussilla tai matkailuautolla. Kahvilaan on myös tarvittaessa esteetön kulku.

Matkaa riisitunturin lähtöpisteeseen ja eräkahvila Tykkyyn on:

Posiolta noin 30 km

Posion keskustasta lähdettäessä ajetaan tietä 81 Kuusamoon päin 12 km ja käännytään vasemmalle Patoniementielle (tie 9471) jota ajetaan  17,5 km josta käännytään vasemmalla puolella tietä olevalle soratielle, jota ajetaan 2,5km Riisitunturin vaellusreittien lähtöpisteeseen.  

Rukalta noin 35 km

Rukalta lähdetään 5-tielle (nro 5 / E63) ja ajetaan pohjoiseen noin 6,5 km, jonka jälkeen käännytään vasemmalle Alakitkantielle ja ajetaan noin 12 km, jonka jälkeen käännytään vasemmalle Tolvantielle (tie nro 9471). Tolvantietä ajetaan noin 13 km ja käännytään oikealla puolen tietä olevalle soratielle, jota ajetaan 2,5 km Riisitunturin vaellusreittien lähtöpisteeseen.

Kuusamosta noin 67 km

Kuusamosta ajetaan pohjoiseen tietä nro. E63-tietä noin 10 km josta käännytään Posiolle (tie nro 81), jota ajetaan noin 38 km. Mourusalmen sillan jälkeen käännytään oikealle Patoniementielle (nro 9471) jota ajetaan 17,5 km kunnes saavutaan Syrjälahteen, jossa käännytään opasteiden mukaisesti vasemmalle Riisitunturin lähtöpisteeseen vievälle soratielle jota ajetaan 2,5 km Riisitunturin vaellusreittien lähtöpisteeseen.

Riisitunturin kesäreitit

Riisitunturilta reittejä löytyy aina 1,5 km reitistä 29km pituiseen reitteihin. Kaikki reitit ovat hyvin merkattuja ja kaikentasoisille retkeilijöille löytyy varmasti oma reittinsä.

 • Reitti Riisitunturin autiotuvalle (1,5km) on helpohko reitti, joka kulkee vaellusreittien lähtöpisteestä Riisitunturin autiotuvalle ja sopii hyvin koko perheen reitiksi.
 • Riisin rääpäsy (4,5km) on Riisitunturin huipun yli kulkeva helpohko maisemareitti, joka sopii hyvin lapsiperheille ja aloitteleville retkeilijöille. Reitti on vaellusreittien lähtöpisteestä lähtevä rengasreitti.
 • Riisin rietas (10,7km) on hieman haastavampi rengasreitti, joka lähtee Riisitunturin vaellusreittien lähtöpisteestä. Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa vaara- ja tunturialueella ja tarjoaa mahtavia maisemia retkeilijöille. Reitin varrelta löytyy useita tauko- ja tulentekopaikkoja. Reitin kulkuaika on noin 4-5 tuntia.
 • Riisitunturin reitti (26-29km) suuntaansa lähtee joko Riisitunturin vaellusreittien lähtöpaikalta tai Kirintövaarasta. Reitti on keskivaativa ja kulkee tuntureilla sekä rinnesoilla. Edestakaisin kuljettaessa se soveltuu hyvin parin päivän vaellukselle. Reitin varrella on useita autiotupia sekä laavuja yöpymistä ja eväiden syömistä varten.
Riisitunturin talvireitit
 • Reitti Riisitunturin autiotuvalle (1,5km) sekä Riisin rääpäsy (4,5km) taittuvat talvella lumikenkäillen. Molemmilla reiteillä pääset ihastelemaan mahtavia tykkymuodostelmia. Reitit sopivat myös hyvin revontulten ihasteluun. Reitit sopivat talvella hyvin lapsiperheille ja aloitteleville retkeilijöille.
 • Riisin rykäsy hiihtoreitti (4km) on perinteisen tyylin hiihtoreitti, joka lähtee Riisitunturin vaellusreittien lähtöpisteestä. Latu kulkee lähtöpisteesta Riisitunturin autiotuvalle ja takaisin. Ladun ylläpito sijoittuu helmi-huhtikuulle lumitilanteen mukaan.
 • Fatbike-talvireitti (20km)
  Riisitunturin talvipyöräilyreitti on yhteensä 20km pitkä ympyräreitti joka kulkee upeissa maisemissa tykkylumisten vaarojen keskellä. Reitti on vaihtelevaa maastoltaan etenkin korkeuserojen takia ja se onkin luokiteltu vaativa- keskivaativa-luokkaan. Reitin ensimmäiset 4km ovat kuitenkin helpompaa osuutta ja myös levähdyspaikkoja löytyy ensimmäisen 2km jälkeen Riisitunturin autiotuvalta ja 4 km jälkeen Soilun laavulta. Reitti alkaa ja päättyy Riisitunturin vaellusreittien lähtöpaikalle eräkahvilan välittömään läheisyyteen. Tarkan reittikuvauksen löydät luontoon.fi -sivustolta.

  Huom. Reitti on osittain koiravaljakoiden käytössä ja tällöin pyöräilijä on aina väistämisvelvollinen. 

Tutustu tarkemmin Riisitunturin reitteihin

Retkietiketti

Retkietiketti on jokaisen retkeilijän tärkein varuste. Muistathan siis retkeillä vastuullisesti ja noudattaa kansallispuiston sääntöjä ja mahdollisesti voimassa olevia rajoituksia, kuten metsäpalovaroitusta. Vastuullinen retkeilykulttuuri ja luonnosta huolehtiminen on meidän kaikkien yhteinen asia.

Retkietiketti pähkinänkuoressa:

 • Kunnioita luontoa ja sen eläimistöä.
 • Kaikki mitä jaksat kantaa mukanasi, jaksat tuoda myös takaisin. Älä siis roskaa!
 • Tulen teko on sallittua vain merkityillä tulentekopaikoilla. (Tarkista metsä- ja maastopalovaroitus.) Muistathan, että tulenteko ei ole jokamiehenoikeus.
 • Pidä koira kytkettynä.
 • Liiku mieluiten valmiita polkuja ja reittejä
 • Leiriydy vain leiriytymiseen tarkoitetuilla paikoilla.

 

Tutustu retkietikettiin ja retkeilyvinkkeihin tarkemmin luontoon.fi -sivustolla.